Dijital Dünyada Öne Çıkmak

Dijital Dünyada Öne Çıkmak

DİJİTAL DÜNAYDA ÖNE ÇIKMAK

Günümüzde hızlı nüfus artışı ve teknoloji çağının getirisi olan popüler tüketim kültürü her alanda rekabeti arttırmaktadır. Marka, firma, kurum ve kuruluşlar pazardaki yerini koruyabilmek için sürekli üretmek ve üretimlerini pazarlamaya çalışmaktadırlar. Yaşanan teknolojik gelişmeler her alanda kendi hissettirse de bunu en çok hissettiğimiz alanlardan biri şüphesiz pazarlamadır. Sürekli üretmenin yetmediği rekabetçi piyasada markalar artık tüketicilerin büyük kısmının yer aldığı dijital dünyada varlıklarını oluşturmalı ve  rakipleri arasında fark yaratarak, onların önüne geçmeye çaba göstermeliler. Her şeyin giderek dijitalleştiği günümüzde tüketicilerin alım ve tüketim şekilleri de değişmeye başlamıştır. Bu değişimler marka ve kurumları harekete geçirerek yenilemeye sürükler. Burada müşteri ve markanın beklentilerini karşılayacak en temel şey dijital pazarlamadır.

Peki Nedir  Dijital Pazarlama?

Dijital Pazarlama; dijital kanal araçlarını kullanarak potansiyel müşterilere temas etmeyi amaçlayan bir pazarlama yöntemidir. Ürün veya hizmeti tanıtmada bilgisayar, telefon, tablet gibi dijital ortamlarda çevrimiçi teknoloji erişimlerini kullanır. Dijital pazarlamada marka ve işletmeler halihazırda müşterilerine ya da potansiyel müşterilerine ulaşmak için arama motoru, sosyal medya gibi kanalları kullanırlar. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki nüfusun %50’sinden fazlası internet kullanmakta ve bunların da %85’i online alışveriş yapmaktadır. Sosyal medya kanallarında müşterilere ulaşabilen markaların satışları arttığı görülüyor.

Dijital Pazarlamada Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Hedef kitlenin belirlenmesi
  • Mevcut durum analizi ve strateji planlaması
  • Kullanılacak dijital kanalların seçilmesi
  • Stratejide süreklilik sağlanması
  • Özgün içerikler oluşturmak
  • Analiz Etmek

 

Dijital dünyada var olmaya karar veren marka ve kurumların müşterilerini iyi analiz ederek, nasıl bir hedef kitleye sesleneceğini belirlemeleri gerekmektedir. Belirlenen hedef kitleye ulaşmada en etkili iletişim ve reklam stratejisinin yolları aranmaktadır. Tüm bu aşamalardan sonra müşterilerin  tüm ihtiyaçlarına cevap verecek bir web site tasarımına ihtiyaçları vardır. Web site dijital dünyada mağaza açmak gibidir. Müşterileri mağazaya çektikten sonra ise  onları içerde vakit geçirmeye teşvik eden içeriklere yer verilmelidir. İletişimde süreklilik prensibine bağlı çalışmak da önem taşıyan noktalardan biridir. Sektördeki benzerlerinden markayı ayıracak her noktanın üstüne gidilmeli, alıcıyı cezbeden tasarım ve metinlerle müşterilerin ziyaretlerini satışa döndürmek hedeflenmelidir. Tüm bu sürece eşlik etmesi gereken en önemli etken sosyal medyanın gücünden faydalanmaktır. Hayatın her alanında insanların algısına büyük oranda etki eden sosyal medyada trendler takip edilerek, iletişim planına dahil edilmelidir. İlgi  çeken sosyal medya kanalları müşterilerin web sitesini ziyaret etmeleri için iyi bir sebep olabilir.

Belirlenen ve uygulanan stratejinin, iletişim çalışmalarının sonuçları belli zaman aralıklarında,  analiz edilmelidir. Bu gelecek çalışmaların yol haritasını çizmede önemli bir rol oynar. Yapılan çalışmalarda eksik kalan veya geliştirilmesi gereken yönler belirlenerek, gelişim sağlanabilir.

 

Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?

  • Sosyal Medya İçerikleri ve Reklamları
  • Arama Motoru Optimizasyonu ve Reklamcılığı
  • İçerik Pazarlaması
  • Google Ads Reklamları
  • Kurumsal Web Sitesi

Dijital dünyada hemen her sektörden sayısı ölçülemeyecek derecede marka ve kurum yer almaktadır.  Haliyle tüm bunların arasında akılda kalıcı olmak, rakiplerinden sıyrılmak için  kurumların markaya yönelik duygusal bağı güçlendirmeye yönelik çalışmalar sürdürmesi gerekmektedir. Bu da doğru stratejilere özgün içeriklerin eşlik etmesi ile mümkündür.

Dijital pazarlama ile ilk hedefine ulaşan markaların artık dijital dünyada öne çıkmaya bir diğer deyişle dijital markalaşmaya ihtiyaçları vardır. Dijital pazarlama ile tatmin edici sonuçlar elde edilse de satın alma gerçekleştikten sonra iş biter. Bu noktada markalaşma devreye girer, müşterinin satın alma yaptıktan sonra da aklında kalmasını  ve bir daha benzer hizmete ihtiyaç duyması halinde aklına gelmesini sağlar. Tüm bunlar dijital pazarlama aşamaları ile doğrudan orantılı olsa da bir ürüne odaklanmak yerine marka değerini öne çıkarmaya yönelik çalışmaları kapsar. Bu yüzden dijital dünyada öne çıkmak için dijital markalaşmaya ihtiyaç vardır, bu da biraz daha uzun süreli bir pazarlama bileşenidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *